Miercuri, 22 ianuarie 2025 a avut loc Wallachia eHub RoadShow – Explorând viitorul IMM- urilor: Impactul realității virtuale și producției aditive asupra dezvoltării afacerii tale destinat companiilor din Regiunea București-Ilfov.
Evenimentul lunii ianuarie organziat în cadrul activității WP3 a fost un circuit în București, realizat la sediile firmelor care și-au arătat disponibilitatea de a participa și a afla informații despre cum pot să accelereze digitalizarea la sediul companiilor pe care le administrează sau conduc.
Tema evenimentului a fost una de interes pentru participanți, dintre cele două tehnologii atinse, schimbările produse de realitatea virtuală fiind de interes datorită numeroaselor implicații în performanța organizației și angajaților:
1. Transformarea formării și învățării angajaților - prin posibilitatea de organizare de sesiuni de training simulat, realitatea virtuală permite crearea unor medii de învățare sigure și controlate, în care angajații pot învăța și exersa diverse abilități fără riscuri. De exemplu, în domenii precum medicina, ingineria sau securitatea, realitatea virtuală oferă scenarii realiste pentru practică. Îmbunătățirea experienței de învățare: realitatea virtuală poate facilita un proces de învățare mai interactiv și mai captivant, în comparație cu formările tradiționale, oferind o mai bună înțelegere și reținere a informațiilor.
2. Implicarea clienților și personalizarea experienței acestora – prin experiențe de cumpărare inovatoare deoarece în domeniul comerțului, realitatea virtuală poate fi folosită pentru a crea experiențe de shopping virtuale, unde clienții pot vizualiza și testa produsele într-un mediu 3D înainte de a le cumpăra. O altă implicație este posibilitatea activării de servicii de suport și asistență pin care organizațiile pot implementa soluții de asistență bazate pe realitatea virtuală, unde clienții pot primi ghidaje vizuale pas cu pas într-un mediu virtual.
3. Optimizarea proceselor și reducerea costurilor prin crearea de prototipuri de produse sau pentru a testa scenarii de producție înainte de a implementa soluții fizice, economisind timp și resurse. Testează înainte de a investi este unul din serviciile oferite în cadrul proiectului.
4. Impact asupra structurii organizaționale și managementului deoarece realitatea virtuală poate transforma locurile de muncă iar realitatea virtuală ar putea înlocui sau complementa birourile fizice. În ceea ce privește managementului, cei cu roluri de conducere pot folosi realitatea virtuală pentru a monitoriza mai eficient performanțele angajaților sau pentru a organiza sesiuni de feedback interactive, creând un mediu mai transparent.
5. Innovare și dezvoltare de noi produse/servicii prin testarea și dezvoltarea de produse: deoarece realitatea virtuală oferă simulări realiste pentru testarea unor noi produse sau soluții înainte
de lansarea lor pe piață sau vizualizarea acestora într-un mod mai detaliat. Organizațiile pot utiliza realitatea virtuală pentru a dezvolta noi servicii care se bazează pe experiențe imersive, cum ar fi tururi virtuale, evenimente interactive sau platforme de educație virtuală.
Tehnologia a fost privită cu interes de participanți atât datorită beneficiilor aduse cât și a provocărilor și implicațiilor etice:
• Costuri inițiale: Implementarea RV necesită investiții semnificative în hardware, software și formare.
• Riscuri de izolare socială: Dacă nu este gestionată corect, dependența de tehnologii imersive poate duce la reducerea interacțiunii fizice și poate contribui la sentimentul de izolare socială.
• Probleme de securitate și confidențialitate: Datele colectate prin realitate virtuală pot ridica probleme legate de protecția confidențialității și securitatea informațiilor sensibile.
Wallachia eHub RoadShow a ajuns la 5 organizații din București și a venit cu răspunsuri la intrebările participanților înteresați de implementarea proiectului în organizașiile pe care le administrează.
Proiectul Wallachia eHUB va organiza alte evenimente de tipul RoadShow și în lunile următoare fiind vizate și IMM-uri din regiunea Sud_Muntenia.
Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.